Pianoles, Online Cursus, solfège of muziektheorie?
Kies maar!

Ook online muziekles via skype of zoom

Pianolessen

Voor zowel beginners als voor gevorderden. Mogelijkheid tot landelijke graadexamens die worden afgenomen door EPTA. Voorbereiding toelatingsexamen conservatorium en pianoconcoursen.

Muziektheorie

Notenleer en harmonieleer, ritmische vorming. Instrumentenleer, vormleer en compositiestijlen. Verdieping in de muziekgeschiedenis en de stijlen die daarbij aan de orde komen vanaf de oude muziek tot heden. Verplicht bij toelatingsexamen conservatorium.

Solfège en gehoortraining

Het leren herkennen van intervallen, akkoorden en ritme. Solfège is het zingen van een geschreven melodie waarbij de begintoon gegeven is. Gehoortraining is het herkennen en later opschrijven van intervallen, akkoorden en melodische fragmenten. Verplicht bij toelatingsexamen conservatorium.

Online Cursussen

Op de website Piano Fantasy. bied ik verschillende online cursussen aan om beter piano te leren spelen. Ook mijn boek Super Fingers is daar verkrijgbaar. Klik hier om Piano Fantasy te bezoeken.

testimonials

Wat kost een muziekles?

De prijs van de lessen is afhankelijk van de duur van de les en de leeftijd van de leerling. Dat komt omdat leerlingen van 21 jaar en ouder betalen btw plichtig zijn. Voor beginners is de les frequentie meestal 30 minuten per week. Voor gevorderden 45/60 minuten per week. Lessen worden betaald door het aankopen van een lessenkaart van 5 of 10 lessen. 

Kinderen

€ 23,- per 30 minuten

€ 34,50 per 45 minuten

Voor losse lessen € 56,- alleen per 60 minuten mogelijk

Volwassenen

€ 28,- per 30 minuten

€ 42,- per 45 minuten

Voor losse lessen € 68,- alleen per 60 minuten mogelijk

Veel gestelde vragen

De pianolessen, zanglessen en muzieklessen worden gegeven in mijn pianostudio in Kessel of online via Skype of Zoom. Mijn leerlingen uit de regio komen voor pianoles uit o.a. Venlo, Roermond, Panningen, Helden, Meijel, Baarlo en Maasbree. Voor videolessen uit verschillende hoeken van de wereld.

           Music Studio Kessel inside 2021

Mijn studio is onder meer voorzien van een moderne Seiler concertvleugel (model 208 Professional) en Roland Fantom 8 synthesizer. Ook beschikt de studio over de nodige opname apparatuur, zodat er de mogelijkheid is om goede kwaliteit geluidsopnames te maken. En de studio is ingericht voor videolessen. De ruimte is geacclimatiseerd en het is in zowel zomer als winter prettig toeven.

Ouders mogen gedurende de les blijven wachten en kijken naar de pianoles met een kop thee erbij totdat de les voorbij is.

Pianoles online doe ik via Zoom of Skype. Zoom werkt het beste en geeft de beste kwaliteit qua geluid en beeld. Je hebt nodig een computer/laptop of een tablet die je naast jou kunt opstellen zodat je mij tijdens de les goed ziet (een telefoon is te klein om mij goed te kunnen zien). Ben je meer gevorderd, dan is een externe USB-microfoon een pré voor goede geluidskwaliteit, zodat we ook aan klankkleur kunnen werken. Daarbij is het zo dat ingebouwde microfoons het geluid vaak slecht weergeven wanneer er veel noten in sterk volume wordt gespeeld. Eén webcam is voldoende als je die vanuit de zijkant goed hebt opgesteld zodat ik jou goed kan zien en jou handen ook. Belangrijk is om voor een stabiele internet connectie te zorgen, het beste via een kabel, maar als het niet anders kan een stabiele Wifi-connectie.

In principe verloopt een online les hetzelfde als een les op locatie. Tijdens de corona lockdown heb ik veel positieve ervaring opgedaan met online lesgeven. Het bevordert ook de zelfstandigheid van de leerling op een aantal punten en dat is positief en bevordert zelfstandig oefenen thuis.

Zelf heb ik verschillende camera’s opgesteld waarmee ik vanuit verschillende oogpunten kan laten zien wat ik bedoel. Verder heb ik verschillende microfoons opgesteld voor optimaal geluid. Ook kan ik notitie’s maken en aanwijzingen geven in jou muziekboek door mijn ipad scherm live met jou te delen. Na afloop van de les stuur ik een PDF met de aantekeningen en tips die gedurende de les zijn opgeschreven.

Voor mijn online cursussen check hier op Piano Fantasy.

Iedereen kan kiezen voor online les. Tijdens de Covid-19 epidemie kiezen sommige leerlingen er liever voor om zoveel mogelijk vanuit thuis lessen te volgen. Online les is de oplossing. Via videolessen kan elke afstand gemakkelijk worden overbrugd.
Een goede pianoleraar vinden is soms een hele uitdaging en zo ben je niet meer afhankelijk van jou locatie. Ik heb zelfs leerlingen uit China die bij mij lessen volgen via Zoom.

Bij afzeggen van de les is wel lesgeld verschuldigd. Wanneer wegens ziekte, dan mag je deze les binnen 2 maanden inhalen, hiervoor geldt wel afzeggen vóór 11 uur ’s ochtends. Inhalen kan bijvoorbeeld in een week van een schoolvakantie of twee lessen in dezelfde week. Voor lessen afgezegd minimaal 2 weken van te voren of langer dan twee weken aaneengesloten ziek is geen lesgeld verschuldigd. Wil je de les verschuiven, geef dit dan tijdig door (minimaal 24 uur). Is er geen directe mogelijkheid, dan mag je maximaal 1 les meenemen om in te halen binnen een maand. 

Download hier de lesvoorwaarden.

Na een proefperiode van 4 weken is de opzegtermijn voor te stoppen met muzieklessen is 4 lessen.

Ook ik ontkom niet aan de inflatie. Dat betekent dat ik jaarlijks een inflatiecorrectie toe zal passen op de lestarieven. Telkens vanaf het nieuwe schooljaar worden de aangepaste tarieven op de website bekend gemaakt. Voor leerlingen die al vóór de zomervakantie les hebben gaat dit tarief in vanaf 1 januari. Elke leerling zal ruim een maand van te voren een brief van krijgen.

Sinds oktober 2019 ben ik lid van EPTA (European Piano Teachers Association) en sta aldus geregistreerd als officieel graadexamen pianodocent. Dat betekent dat mijn pianoleerlingen zich via mij mogen opgeven voor het mee doen aan de landelijke graadexamens die worden afgenomen door EPTA.

Het examen bestaat uit een speelexamen in de vorm van een concertje en een theorie-examen. De examens beginnen al op een eenvoudig niveau A1 en je kunt doorgroeien via A2 naar B1, B2, C1, C2, D1, D2, E1, E2 en uiteindelijk naar graad F. De dichtstbij gelegen examenlocatie is in Roermond of anders in Eindhoven. De data van de examens in 2020 zijn: 29 maart in Roermond en op 4 en 5 april in Eindhoven. Denk eraan, inschrijven moet vóór half januari. Voor meer informatie kijk op www.eptanederland/graadexamens.nl.

Uiteraard is dit geheel jou vrije keuze om wel of niet mee te doen. Als je geïnteresseerd bent in de graadexamens, overleg dit dan even met mij. We kijken dan voor welke graad je kunt meedoen en plannen dan voor een goede voorbereiding naar het examen toe.

Je leert stap voor stap de technische aspecten die horen bij pianospelen, bijvoorbeeld het gebruik van de vingers, hand en arm, ook de zithouding achter de piano zijn belangrijk. Beginners zullen ook leren notenlezen en leren welke juiste vingers leren te gebruiken om de noten op de piano te kunnen spelen. Hierbij maak ik een keuze uit de verschillende pianomethodes die beschikbaar zijn, zoals John Thompson, Hal Leonard, Bastien Piano Onderwijs of Alfred’s Pianomethode. En een hele mooie serie voor hele jonge beginners is Dogs and Birds Piano Books. In deze methode krijgen de noten dierennamen die worden meegezongen tijdens het spelen. Heel goed opgezette methode en werkt heel goed voor jonge beginners. Maar is helaas alleen in het engels verkrijgbaar. Ik gebruik niet bij elke leerling dezelfde boekjes, sommige boekjes beginnen direct met notenlezen en andere boekjes starten vanuit vingernummers en vooraf gegeven positie van de hand op de pianotoetsen zoals Hal Leonard Piano Methode. Wanneer de leerling een aantal weken of maandjes verder is, dan komt er ander materiaal bij dat naast de boekjes wordt gebruikt. Ik ben ook de schrijver van de methode voor pianotechniek Super Fingers verkrijgbaar bij Piano Fantasy. Dit is een zeer uitgebreide en unieke methode voor pianotechniek van elementair niveau tot professioneel niveau.

Uitgebreid komt ook aan bod hoe je het beste kunt studeren; wat zijn effectieve manieren om iets vlug en grondig te leren? Een belangrijk onderdeel in de pianoles is samenspel, waarbij ik de liedjes begeleid nadat de leerling deze goed heeft aangeleerd. 

Uiteraard is het muziekmaken met plezier het belangrijkste doel. Daarom zal ook veel aandacht worden besteed aan de muzikale vorming.
Samenspel met mij of medeleerling is belangrijk. Het op juiste toon zingen van melodieën die voorkomen in de pianostukjes. Meezingen van de melodieën is essentieel voor een goed muzikaal geheugen. Wat is interpretatie en hoe komen we tot een juiste interpretatie van het te spelen muziekstuk? Wat is fraseren en hoe komen we tot een mooie frasering? De verschillende speeltechnieken, bijvoorbeeld legato- en staccato-spel, spelen met armgewicht en vingerarticulatie. Het toepassen van dynamiek (sterker en zachter spelen) en het creëren van verschillende kleurschakeringen op de piano. En nog veel meer…

Dit is een lastige vraag, omdat dit afhangt van hoe ver je reeds bent gevorderd en wat je wilt bereiken. Voor een beginnende pianoleerling is minimaal 30 minuten per dag oefenen aan te raden om vooruit te komen met het lesmateriaal. Als je meer oefent krijg je meer gedaan. Uiteraard is een juiste en geconcentreerde manier van oefenen zeer belangrijk, hier wordt in de pianoles en zangles veel aandacht aan geschonken. Ook is het aan te raden op regelmatige tijden te oefenen, oefenen wordt steeds leuker wanneer je vordert, maar alleen als je regelmaat erin houdt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar des te verder iemand is gevorderd hoe meer tijd gaat zitten in het instuderen van nieuwe muziekstukken, want de stukken worden langer en lastiger, maar ook leuker. Een beginner zal in een week tijd een paar nieuwe liedjes kunnen leren in 30 minuten oefen per dag. 

Voor iemand die toelatingsexamen voor piano aan het conservatorium wilt doen is 3 tot 5 uur oefenen normaal. Professionele pianisten studeren minimaal 4 tot 6 uur per dag. Ikzelf studeerde 6 tot 8 uur per dag toen ik aan het conservatorium studeerde met de stopwatch erbij. Voor een professional kost het een goede 100 tot 150 uur om bijvoorbeeld een nieuwe Beethoven sonate in te studeren, want de muziek is langer en complexer. Daarbij gaat meer aandacht naar muzikale details. Maar gemakkelijkere stukken speel je dan zonder veel moeite zo van blad. 

Piano leren spelen is een proces van jaren en niet weken of maanden. Maar als je muziek maken leuk vindt en je weet voor jezelf een voor jou goed oefenschema aan te houden, dan zal de piano jou veel plezier geven en nooit gaan vervelen!

Uiteraard heb ik mijn eigen stijl van lesgeven, maar ook speel ik in op de behoeften van elke individuele leerling. Daarbij gelden ook de verschillende leeftijden en niveaus van de individuele leerling een rol. Aandacht wordt besteed aan punten die op dat moment het belangrijkste zijn voor de ontwikkeling van de leerling. Ook hou ik rekening met de wensen van leerlingen door samen te kijken welke muziekstijl de voorkeur heeft en ook wat het te bereiken doel. Echter probeer ik wel een zo breed mogelijke basis mee te geven, zeker bij kinderen essentieel om niets weg te laten.

Je bent hiervoor bij mij aan het goede adres. In China heb ik de nodige ervaring opgedaan met lesgegeven aan conservatorium pianostudenten. Wanneer je bij mij komt met de wens toelatingsexamen te doen aan een of meerdere conservatoria, dan zullen wij in eerste instantie samen een realistisch studieplan maken om het gewenste doel te kunnen verwezenlijken. Het is belangrijk om een zo veelzijdige en gedegen voorbereiding te genieten, maar ook zeer zeker zo belangrijk om de focus op de juiste plaats te hebben.

Ik kan ook lessen bieden in muziektheorie (harmonieleer, vormleer, muziekgeschiedenis etc.) en solfège. Dit kan worden gecombineerd met de reguliere pianoles of zangles. 

Bekijk de video.

Omroep P&M op bezoek in mijn pianostudio