Ontdek Alles Over Pianolessen

Ook Online Pianolessen via Zoom

Pianoles | Solfège | Muziektheorie | Muziekgeschiedenis

Kijk naar Alan na drie maanden les

PIANOLES IN Peel en Maas OF ONLINE

Al bijna 8 jaar geleden heb ik een mooie pianostudio gebouwd in Kessel waar ik met veel plezier les geef. Maar gedurende de coronacrisis heb ik veel ervaring opgedaan met online lesgeven. Ik heb mijn muziekstudio ook uitgerust met professionele apparatuur om zo de beste kwaliteit beeld en geluid te hebben tijdens een online les. Online of op locatie, de keuze is aan jou.

WAAROM PIANOLES bij mij?

  • Zeer vakbekwame en betrokken docent die alle ins & outs van pianospelen kent
  • Pianoles op een eerste klasse instrument; concertvleugel of de Roland Fantom 8 synthesizer
  • Fysiek of online pianoles, wat jou of de situatie het beste uitkomt.
  • Ik heb mijn eigen methode Super Fingers geschreven om pianotechniek het beste te leren
  • Mogelijkheid om mee te doen aan de landelijke EPTA-graadexamens
  • Mogelijkheid om met mij je voor te bereiden op een toelatingsexamen conservatorium
  • Naast pianoles ook de mogelijkheid om theoretisch muzikale vakken te volgen 

PIANOLESSEN

Pianoles voor beginners en gevorderden. Pianolessen vinden plaats in een professioneel ingerichte pianostudio in Kessel of online. Landelijke EPTA-graadexamens mogelijk. Voorbereiding toelatingsexamen conservatorium en pianoconcoursen.

SOLFÈGE EN GEHOORTRAINING

Muziekles voor het leren herkennen en zingen van intervallen, akkoorden en ritmes. Gehoortraining is het herkennen en later opschrijven van intervallen, akkoorden en melodische fragmenten. Verplicht bij toelatingsexamen conservatorium.

MUZIEKTHEORIE

Notenleer en harmonieleer, ritmische vorming, instrumentenleer, vormleer en compositiestijlen. Verdieping in de muziekgeschiedenis en de stijlen vanaf de oude muziek tot heden. Verplicht bij toelatingsexamen conservatorium.

ONLINE PIANO CURSUSSEN

Op de website Piano Fantasy bied ik verschillende online cursussen aan om beter piano te leren spelen. Ook mijn boek Super Fingers is hier verkrijgbaar. Klik hier om Piano Fantasy te bezoeken. 

WAT DOET PIANOLES MET JOU?

Studies hebben laten zien dat muziek maken een positieve invloed heeft op je gezondheid. Het verlaagt je bloeddruk, verlaagt stress en angstgevoelens. Het kan je immuunsysteem versterken iets waar we ten alle tijden iets aan hebben.

Velen studies hebben ook aangetoond dat wanneer iemand piano leert dat een zeer positief effect heeft op het brein. Dit geldt voor zowel kinderen als ouderen.

In een studie van de Universiteit in Florida kreeg een groep ouderen van tussen de 60 en 85 pianoles.

Een half jaar later werd aangetoond onder andere een verbeterd geheugen, meer vloeiendheid verbaal, betere vaardigheid in informatieverwerking.

Mede-oprichter van Microsoft, Paul Allen zegt  “muziek laat jou kijken voorbij wat momenteel bestaat zodat je jezelf op een nieuwe manier kan uitdrukken.”

Volgens Plato is muziek de belangrijkste stimulans van de Geest en mocht niet ontbreken aan een goed onderwijs.

Mijn Pianostudio

Mijn pianostudio in Kessel, Peel en Maas, is professioneel ingericht en geacclimatiseerd. Voorzien van een moderne Seiler concertvleugel (model 208 Professional) en een Roland Fantom 8 synthesizer. Ook beschikt de studio over opname-apparatuur, zodat er de mogelijkheid is om goede kwaliteit opnames te maken voor zowel online lessen en YouTube video's. 

Tijdens lessen mogen gedurende de hele les meekijken naar de pianoles met eventueel een kopje thee erbij.

Drag to Reposition
Move Up or Down to Reposition
Move Left or Right to Reposition

Hallo, ik ben Lars Nelissen van Gasselt

Als kind drukte ik mij uit in het tekenen en schilderen wat vervolgens leidde tot mijn interesse in muziek. Dit groeide uit tot een grote passie. “Schilderen met klank” noem ik het wel eens. Ik was een late beginner, maar dat weerhield mij er niet van om hard te werken en toegelaten te worden aan het conservatorium na slechts vier jaar pianoles. Hier studeerde ik hoofdvak piano bij Avi Schönfeld die zelf weer bij Arthur Rubinstein heeft gestudeerd. LEES MEER ➜

Wat Zeggen Andere Leerlingen

Wat bied ik aan

Pianolessen beginners en gevorderden in Peel en maas
Solfège & Muziektheorie in Peel en Maas

Volg mij op YouTube

Leerling reviews

Duidelijk en consequent in zijn uitleg

Rustige ervaren pianoleraar, die oog heeft voor het totale plaatje van zin leerling. Onze dochter Noa is vorig jaar september begonnen met pianoles bij Lars. Ze gaat er met veel plezier naar toe en doet haar thuiswerk met veel passie.

Lars is duidelijk en consequent in uitleg en zorgt voor een rustige sfeer. Hij is niet snel tevreden daardoor ontstaat er een positive drive om thuis goed door te blijven oefenen. Ik als moeder ben elke week bij de les aanwezig hierdoor is het thuis oefenen een stuk makkelijk voor onze Noa omdat ik ook weet waar op te letten. Wij zijn zeer te vrede over de manier van pianoles geven.

Vriendelijke groeten Fam. Kuepers Meijel


Fam. Kuepers

Hij heeft een duidelijk plan

Goede piano leraar heeft een duidelijk plan welke muziekstukken goed zijn voor je ontwikkeling als pianist. De lessen hebben een duidelijke structuur. Je begint met techniek oefeningen en daarna aan de stukken die je bent aan het leren. Daarbij heeft hij veel kennis, verhalen van de achtergrond van de componisten. Ik heb nu ongeveer 3 jaar les van Lars en het bevalt me nog steeds en ga er met alle plezier naar toe. 

Zeker een aanrader als je een goede pianoleraar zoekt!


Jelle

Gedreven en inspirerende pianoleraar

Erg gedreven pianoleraar, weet ook enorm veel achtergronden en werkt vooral heel inspirerend. Is veeleisend, maar door zijn fijne manier in lesgeven wil je ook hard werken. Als ik weer meer tijd heb zal ik hem zeker weer bellen.


Frits

Met humor weet hij de les leuk te houden

Wij zin heel tevreden over de pianolessen die onze dochter Renee volgt bij Lars in Kessel. Hij is kundig, accuraat en bedacht op een gedegen basis voor het piano spelen. Zijn uitleg is rustig en begrijpelijk en hij inspireert door zijn merkbare passie voor de muziek en het pianospelen. Door zin humor weet hij de les voor (jonge) kinderen luchtig en leuk te houden.


Alexandra van Gasselt

LesPrijzen

KINDEREN TOT 20 JAAR

KINDEREN TOT 20 JAAR

PER HALF UUR

32

€ 160,- voor vijflessenkaart

€ 300,- voor tienlessenkaart* (korting €20)

VOLWASSENEN VANAF 21 JAAR

volwassenen vanaf 21 jaar

PER HALF UUR*(inclusief btw)

40

€ 200,- voor vijflessenkaart

€ 375,- voor tienlessenkaart* (korting €25)

Volwassen volgen vaker lessen van 45 minuten of een uur

ZONDER LESKAART

zonder leskaart

losse les PER 60 minuten

120

Losse lessen zijn alleen per 60 minuten mogelijk


PRIJZEN PROFESSIONEEL NIVEAU

via zoom of op locatie in mijn studio

koopt u vijf lessen in een keer, dan is de prijs per 60 minuten:

100

Een losse les kost € 120 


Betalen kan via bankoverschrijving, Tikkie en contant.


* Leerlingen van 21 jaar en ouder zijn btw-plichtig, de BTW zit in het tarief voor 21 jaar en ouder verwerkt. Voor beginners is de les frequentie meestal 30 minuten per week. Bij lossen lessen heb ik voorbereidingstijd die ik niet kan spreiden over meerdere lessen zoals bij een kaart. Bij professioneel niveau leerlingen is ook meer voorbereidingstijd. Het tarief is daarom hoger.

F.A.Q | Veel Gestelde Vragen

Praktische vragen

Waar vinden de lessen plaats?

De pianolessen, zanglessen en muzieklessen worden gegeven in mijn pianostudio in Kessel of online via Zoom. Mijn leerlingen uit de regio komen voor pianoles uit o.a. Venlo, Roermond, Panningen, Helden, Meijel, Baarlo en Maasbree. Voor videolessen uit verschillende hoeken van de wereld.

Pianostudio Peel en Maas

Mijn studio is onder meer voorzien van een moderne Seiler concertvleugel (model 208 Professional) en Roland Fantom 8 synthesizer. Ook beschikt de studio over de nodige opname-apparatuur, zodat er de mogelijkheid is om goede kwaliteit geluidsopnames te maken. En de studio is ingericht voor videolessen. De ruimte is geacclimatiseerd en het is in zowel zomer als winter prettig toeven.

Ouders mogen gedurende de les blijven wachten en kijken naar de pianoles met een kop thee erbij totdat de les voorbij is.

MuziekStudio Peel en Maas buitenkant-

Pianoles online, hoe werkt het?

Pianoles online doe ik via Zoom. Zoom werkt het beste en geeft de beste kwaliteit qua geluid en beeld. Je hebt nodig een computer/laptop of een tablet die je naast jou kunt opstellen zodat je mij tijdens de les goed ziet (een telefoon is te klein om mij goed te kunnen zien). Ben je meer gevorderd, dan is een externe USB-microfoon een pré voor goede geluidskwaliteit, zodat we ook aan klankkleur kunnen werken. Daarbij is het zo dat ingebouwde microfoons het geluid vaak slecht weergeven wanneer er veel noten in sterk volume wordt gespeeld. Eén webcam is voldoende als je die vanuit de zijkant goed hebt opgesteld zodat ik jou goed kan zien en jou handen ook. Belangrijk is om voor een stabiele internet connectie te zorgen, het beste via een kabel, maar als het niet anders kan een stabiele Wifi-connectie.

In principe verloopt een online les hetzelfde als een les op locatie. Tijdens de corona lockdown heb ik veel positieve ervaring opgedaan met online lesgeven. Het bevordert ook de zelfstandigheid van de leerling op een aantal punten en dat is positief en bevordert zelfstandig oefenen thuis.

Zelf heb ik verschillende camera's opgesteld waarmee ik vanuit verschillende oogpunten kan laten zien wat ik bedoel. Verder heb ik verschillende microfoons opgesteld voor optimaal geluid. Ook kan ik notities maken en aanwijzingen geven in jouw muziekboek door mijn iPad scherm live met jou te delen. Na afloop van de les stuur ik een PDF met de aantekeningen en tips die gedurende de les zijn opgeschreven.

Voor mijn online cursussen check hier op Piano Fantasy.

Voor wie is online les bedoeld?

Iedereen kan kiezen voor online les. Tijdens de Covid-19 epidemie kiezen sommige leerlingen er liever voor om zoveel mogelijk vanuit thuis lessen te volgen. Online les is de oplossing. Via videolessen kan elke afstand gemakkelijk worden overbrugd.
Een goede pianoleraar vinden is soms een hele uitdaging en zo ben je niet meer afhankelijk van jouw locatie. Ik heb zelfs leerlingen uit China die bij mij lessen volgen via Zoom.

Wat zijn de voorwaarden wat betreft lesverzuim?

Bij afzeggen van de les is wel lesgeld verschuldigd. Wanneer wegens ziekte, dan mag je deze les binnen 6 weken inhalen, hiervoor geldt wel afzeggen vóór 11 uur ’s ochtends. Inhalen kan bijvoorbeeld in een week van een schoolvakantie of twee lessen in dezelfde week. Voor lessen afgezegd minimaal 2 weken van te voren of langer dan twee weken aaneengesloten ziek is geen lesgeld verschuldigd. Wil je de les verschuiven, geef dit dan minimaal 24 uur van tevoren door. Geef vakanties minimaal 1 week van tevoren door.

Kunnen de lestarieven veranderen?

Ook ik ontkom niet aan de inflatie. Dat betekent dat ik jaarlijks een inflatiecorrectie toe kan passen op de lestarieven. Elke leerling zal hier van tevoren een brief van krijgen.

Wat is de opzegtermijn om te stoppen met lessen?

Lessen dienen vooraf te worden voldaan door het kopen van een leskaart van 5 of 10 lessen. Bij betaling per 10 lessen is een les goedkoper. Er is geen restitutie mogelijk op gekochte leskaarten wanneer deze niet worden opgebruikt.

Waarom zijn losse lessen duurder?

Ik bereid de lessen voor om zo een fantastische les te kunnen geven. Bij de aankoop van meerdere lessen kan mijn voorbereidingstijd worden gespreid over meerdere lessen. Een losse les vergt in verhouding meer van mijn tijd. Een kaart van 10 lessen is daarom ook iets goedkoper dan een kaart van 5 lessen.

Waarom zijn lessen op professioneel niveau duurder?

Ik bereid lessen voor om zo een fantastische les te kunnen geven. Wanneer een leerling op hoog niveau les krijgt en moeilijk repertoire in de les wil behandelen, dan zal ik elke les goed moeten voorbereiden om zo de beste instructie te kunnen geven. Het doel van de leerling is dan vaak ook anders. Zo heb ik leerlingen die via Zoom les nemen van mij om mijn methode van arm- en vingertechniek te leren, dit terwijl zij het conservatorium al hebben afgerond en zelf ook lesgeven.  Tijdens de intake bespreken we samen wat van toepassing is in jouw geval.  

Inhoudelijke vragen

Wat zijn de mogelijkheden voor EPTA graadexamens?

Sinds oktober 2019 ben ik lid van EPTA (European Piano Teachers Association) en sta aldus geregistreerd als officieel graadexamen pianodocent. Dat betekent dat mijn pianoleerlingen zich via mij mogen opgeven voor het mee doen aan de landelijke graadexamens die worden afgenomen door EPTA.

Het examen bestaat uit een speelexamen in de vorm van een concertje en een theorie-examen. De examens beginnen al op een eenvoudig niveau A1 en je kunt doorgroeien via A2 naar B1, B2, C1, C2, D1, D2, E1, E2 en uiteindelijk naar graad F. De dichtst bij gelegen examenlocatie is in Roermond of anders in Eindhoven. De data van de examens in 2020 zijn: 29 maart in Roermond en op 4 en 5 april in Eindhoven. Denk eraan, inschrijven moet vóór half januari. Voor meer informatie kijk op www.eptanederland/graadexamens.nl.

Uiteraard is dit geheel jou vrije keuze om wel of niet mee te doen. Als je geïnteresseerd bent in de graadexamens, overleg dit dan even met mij. We kijken dan voor welke graad je kunt meedoen en plannen dan voor een goede voorbereiding naar het examen toe.

Wat komt aanbod tijdens de pianoles?

Je leert stap voor stap de technische aspecten die horen bij pianospelen, bijvoorbeeld het gebruik van de vingers, hand en arm, ook de zithouding achter de piano zijn belangrijk. Beginners zullen ook leren notenlezen en leren welke juiste vingers leren te gebruiken om de noten op de piano te kunnen spelen. Hierbij maak ik een keuze uit de verschillende pianomethodes die beschikbaar zijn, zoals John Thompson, Hal Leonard, Bastien Piano Onderwijs of Alfred's Pianomethode. En een hele mooie serie voor hele jonge beginners is Dogs and Birds Piano Books. In deze methode krijgen de noten dierennamen die worden meegezongen tijdens het spelen. Heel goed opgezette methode en werkt heel goed voor jonge beginners. Maar is helaas alleen in het Engels verkrijgbaar. Ik gebruik niet bij elke leerling dezelfde boekjes, sommige boekjes beginnen direct met notenlezen en andere boekjes starten vanuit vingernummers en vooraf gegeven positie van de hand op de pianotoetsen zoals Hal Leonard Piano Methode. Wanneer de leerling een aantal weken of maandjes verder is, dan komt er ander materiaal bij dat naast de boekjes wordt gebruikt. Ik ben ook de schrijver van de methode voor pianotechniek Super Fingers verkrijgbaar bij Piano Fantasy. Dit is een zeer uitgebreide en unieke methode voor pianotechniek van elementair niveau tot professioneel niveau.

Uitgebreid komt ook aan bod hoe je het beste kunt studeren; wat zijn effectieve manieren om iets vlug en grondig te leren? Een belangrijk onderdeel in de pianoles is samenspel, waarbij ik de liedjes begeleid nadat de leerling deze goed heeft aangeleerd. 

Uiteraard is het muziekmaken met plezier het belangrijkste doel. Daarom zal ook veel aandacht worden besteed aan de muzikale vorming.
Samenspel met mij of medeleerling is belangrijk. Het op juiste toon zingen van melodieën die voorkomen in de pianostukjes. Meezingen van de melodieën is essentieel voor een goed muzikaal geheugen. Wat is interpretatie en hoe komen we tot een juiste interpretatie van het te spelen muziekstuk? Wat is fraseren en hoe komen we tot een mooie frasering? De verschillende speeltechnieken, bijvoorbeeld legato- en staccato-spel, spelen met armgewicht en vingerarticulatie. Het toepassen van dynamiek (sterker en zachter spelen) en het creëren van verschillende kleurschakeringen op de piano. En nog veel meer...

Hoeveel moet ik oefenen?

Dit is een lastige vraag, omdat dit afhangt van hoe ver je reeds bent gevorderd en wat je wilt bereiken. Voor een beginnende pianoleerling is minimaal 30 minuten per dag oefenen aan te raden om vooruit te komen met het lesmateriaal. Als je meer oefent krijg je meer gedaan. Uiteraard is een juiste en geconcentreerde manier van oefenen zeer belangrijk, hier wordt in de pianoles en zangles veel aandacht aan geschonken. Ook is het aan te raden op regelmatige tijden te oefenen, oefenen wordt steeds leuker wanneer je vordert, maar alleen als je regelmaat erin houdt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar des te verder iemand is gevorderd hoe meer tijd gaat zitten in het instuderen van nieuwe muziekstukken, want de stukken worden langer en lastiger, maar ook leuker. Een beginner zal in een week tijd een paar nieuwe liedjes kunnen leren in 30 minuten oefen per dag. 

Voor iemand die toelatingsexamen voor piano aan het conservatorium wilt doen is 3 tot 5 uur oefenen normaal. Professionele pianisten studeren minimaal 4 tot 6 uur per dag. Ikzelf studeerde 6 tot 8 uur per dag toen ik aan het conservatorium studeerde met de stopwatch erbij. Voor een professional kost het een kleine 200 tot 300 uur om bijvoorbeeld een nieuwe Beethoven sonate in te studeren, want de muziek is langer en complexer. Daarbij gaat meer aandacht naar muzikale details. Maar gemakkelijkere stukken speel je dan zonder veel moeite zo van blad. 

Piano leren spelen is een proces van jaren en niet weken of maanden. Maar als je muziek maken leuk vindt en je weet voor jezelf een voor jou goed oefenschema aan te houden, dan zal de piano jou veel plezier geven en nooit gaan vervelen!

Is een les voor iedereen hetzelfde?

Uiteraard heb ik mijn eigen stijl van lesgeven, maar ook speel ik in op de behoeften van elke individuele leerling. Daarbij gelden ook de verschillende leeftijden en niveaus van de individuele leerling een rol. Aandacht wordt besteed aan punten die op dat moment het belangrijkste zijn voor de ontwikkeling van de leerling. Ook hou ik rekening met de wensen van leerlingen door samen te kijken welke muziekstijl de voorkeur heeft en ook wat het te bereiken doel. Echter probeer ik wel een zo breed mogelijke basis mee te geven, zeker bij kinderen essentieel om niets weg te laten.

Voorbereiding tot toelatingsexamen aan het conservatorium?

Je bent hiervoor bij mij aan het goede adres. In China heb ik de nodige ervaring opgedaan met lesgegeven aan conservatorium pianostudenten. Wanneer je bij mij komt met de wens toelatingsexamen te doen aan een of meerdere conservatoria, dan zullen wij in eerste instantie samen een realistisch studieplan maken om het gewenste doel te kunnen verwezenlijken. Het is belangrijk om een zo veelzijdige en gedegen voorbereiding te genieten, maar ook zeker zo belangrijk om de focus op de juiste plaats te hebben.

Ik kan ook lessen bieden in muziektheorie (harmonieleer, vormleer, muziekgeschiedenis etc.) en solfège. Dit kan worden gecombineerd met de reguliere pianoles. 

Meer Leerling Reviews

Yvette Vosbeek


Dankzij de methode van Lars qua arm- en vingertechniek is mijn pianospel behoorlijk verbeterd. Na het spelen van een muziekstuk geeft Lars feedback en legt hij uit hoe bepaalde passages beter kunnen klinken. De lessen zijn diepgaand en geven me veel plezier in het pianospelen.

Bas Peters


Ik ben voorbij de 40 en ben begonnen met piano leren spelen met een bekende piano leer app. Ik kwam niet verder en zo vond ik Lars. Toen begon ik pas echt te leren hoe piano te spelen! Lars is een echte professional in zowel muziektheorie als uitvoering. Met zijn rustige houding en geduld weet hij me heel goed te helpen om steeds weer vooruit te komen. En op een leuke manier!

Dus ik raad Lars absoluut aan als pianodocent!

Jelle Kömhoff


Ik heb bij Lars geleerd hoe je technische problemen oplost en hoe je zelf oefeningen van moeilijke plekken kunt maken. Ik had meer een Jazz-achtergrond voordat ik bij Lars kwam. Door de klassieke muziek die ik bij hem studeerde, ben ik stukken beter geworden in mijn ritme en improvisatie. Lars is echt een uitstekende pianist en ook een zeer goede leraar.

Mark van der Werf


Met het hele gezin volgen we pianoles bij Lars. Dit omvat moeder, mijzelf en onze zoon (11) en dochter (7). Lars is zeer flexibel in het schakelen tussen de verschillende niveaus. Hij blijft ook positief en productief als het oefenen af en toe niet zo goed gaat. We vinden het erg leuk om piano te leren spelen met Lars als onze docent. We raden hem iedereen aan die wil leren pianospelen!

Kijk Hier hoe ik Pianoles Geef

Alan speelt zijn liedjes na 3 maanden pianoles.

Pianoles van 7 jarige Alan.

Piano Fantasy logo

Everything is Connected

In Life and Music!

Ook te verkrijgen op PianoFantasy.com zijn mijn piano composities en online video cursussen. En daarbij ook heel veel gratis informatie en freebies.

Success message!
Warning message!
Error message!