Je leert stap voor stap de technische aspecten die horen bij pianospelen, bijvoorbeeld het gebruik van de vingers, hand en arm, ook de zithouding achter de piano zijn belangrijk. Beginners zullen ook leren notenlezen en leren welke juiste vingers leren te gebruiken om de noten op de piano te kunnen spelen. Hierbij maak ik een keuze uit de verschillende pianomethodes die beschikbaar zijn, zoals John Thompson, Hal Leonard, Bastien Piano Onderwijs of Alfred's Pianomethode. En een hele mooie serie voor hele jonge beginners is Dogs and Birds Piano Books. In deze methode krijgen de noten dierennamen die worden meegezongen tijdens het spelen. Heel goed opgezette methode en werkt heel goed voor jonge beginners. Maar is helaas alleen in het Engels verkrijgbaar. Ik gebruik niet bij elke leerling dezelfde boekjes, sommige boekjes beginnen direct met notenlezen en andere boekjes starten vanuit vingernummers en vooraf gegeven positie van de hand op de pianotoetsen zoals Hal Leonard Piano Methode. Wanneer de leerling een aantal weken of maandjes verder is, dan komt er ander materiaal bij dat naast de boekjes wordt gebruikt. Ik ben ook de schrijver van de methode voor pianotechniek Super Fingers verkrijgbaar bij Piano Fantasy. Dit is een zeer uitgebreide en unieke methode voor pianotechniek van elementair niveau tot professioneel niveau.
Uitgebreid komt ook aan bod hoe je het beste kunt studeren; wat zijn effectieve manieren om iets vlug en grondig te leren? Een belangrijk onderdeel in de pianoles is samenspel, waarbij ik de liedjes begeleid nadat de leerling deze goed heeft aangeleerd.
Uiteraard is het muziekmaken met plezier het belangrijkste doel. Daarom zal ook veel aandacht worden besteed aan de muzikale vorming.
Samenspel met mij of medeleerling is belangrijk. Het op juiste toon zingen van melodieën die voorkomen in de pianostukjes. Meezingen van de melodieën is essentieel voor een goed muzikaal geheugen. Wat is interpretatie en hoe komen we tot een juiste interpretatie van het te spelen muziekstuk? Wat is fraseren en hoe komen we tot een mooie frasering? De verschillende speeltechnieken, bijvoorbeeld legato- en staccato-spel, spelen met armgewicht en vingerarticulatie. Het toepassen van dynamiek (sterker en zachter spelen) en het creëren van verschillende kleurschakeringen op de piano. En nog veel meer...