Lars Nelissen van Gasselt

Mijn Verhaal & Manifest

Betreedt met mij de fantastische wereld van pianomuziek met Pianoles Peel en Maas! 

Meer dan 20 jaar ervaring als pianodocent geeft mij voldoende inzicht in wat leerlingen nodig hebben om te groeien. In mijn lessen probeer ik te inspireren en tevens de kneepjes van het pianospelen te ontrafelen. Mijn lespraktijk Pianoles in Peel en Maas is gevestigd in Kessel. Lees hier meer over Pianoles Peel en Maas en Pianoles Kessel,


Om meer mensen te kunnen helpen heb ik Piano Fantasy opgericht. Op deze website vind je inspiratie via blogs en video cursussen. Voor degenen die dieper willen gaan en hun pianospel een boost willen geven, bied ik online cursussen aan om je de fijne kneepjes van de pianotechniek en de bijbehorende muziek te leren.


"Fantasy" staat voor creativiteit en verbeeldingskracht die wordt uitgedrukt in de muziek. Fantasie bij het leren van de muziek en pianotechniek maakt je leerproces zoveel effectiever dan we tegelijkertijd de juiste methode volgen. Fantasie heeft een directe invloed op de manier waarop je muziek waarneemt en speelt.

“Ah, music," he said, wiping his eyes. "A magic beyond all we do here!”

–J.K. Rowling 

Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Doelen die ik met jou wil bereiken:
  • Leer pianomuziek beter kennen.
  • Verdiepen van je muzikale verbeelding.
  • Effectief leren.
  • Meer plezier tijdens het oefenen.
  • Een veel betere techniek ontwikkelen door creatiever te oefenen met een diepere kennis.
  • Wordt zelf je beste meester.

Hoe ik in muziek ben terechtgekomen

Als kind was ik graag creatief bezig met tekenen en schilderen. Opgroeiend in een vissersgezin in een dorp bij het water en in de natuur spendeerde ik de meeste tijd buiten.

Ik verzamelde kleine beestjes en vissen en hield ze thuis om te onderzoeken. Er werd vaker gezegd dat ik zeker een bioloog zou worden of iets in die richting. Niemand in mijn familie speelde muziek, maar we luisterden natuurlijk wel naar muziek.

Toen ik een jaar of twaalf was, kwam het in me op om piano te leren spelen, maar mijn ouders namen het niet zo serieus. Destijds was ik een fan van Queen en wilde pianospelen zoals Freddie Mercury.

Twee jaar lang bleef ik vragen totdat mijn ouders een keyboard voor me kochten en me naar keyboardles lieten gaan. Maar een keyboard deed het niet voor mij, ik voelde me aangetrokken tot de piano. Elke zaterdag na de les speelde ik piano in de pianowinkel die lag op de begane grond van de muziekschool.

Ongeveer een jaar later kocht mijn vader eindelijk een echte piano voor me en ik pianolessen te volgen bij de lokale pianoleraar, de inmiddels overleden John Timmermans. Ik was toen 15 jaar oud.

Lars Nelissen child photo

Vaak hoor je wanneer je het een professionele musicus vraagt wanneer hij of zij is begonnen met spelen dat dit op zeer jonge leeftijd is. En veel docenten houden het idee in stand dat het onmogelijk is om een professioneel niveau te behalen wanneer je niet op zeer jonge leeftijd serieus bent begonnen met spelen. Dit ontmoedigt zoveel liefhebbers om zelfs maar een begin te maken met pianospelen. Er is natuurlijk een voorsprong, maar ik ben het levende voorbeeld dat wanneer verlangen, verbeeldingskracht en ijver worden gecombineerd, veel mogelijk is.


En ik ben niet het enige voorbeeld. Misschien wel het bekendste voorbeeld is Ignacy Jan Paderewski, hij kreeg zijn eerste pianoles pas op 12-jarige leeftijd en begon enkel op 24-jarige leeftijd serieus te werken toen hij ging studeren bij Leschetizky. Hij was een erg controversiële man die in z'n leven de eerste president van Polen werd en op 76-jarige leeftijd zelfs zijn debuut maakte als Hollywood-filmster. Nogmaals, met verbeeldingskracht, verlangen en intelligent te werk gaan is alles mogelijk: "The sky is the limit". Effectief leren heeft een methode nodig en ik ga deze methode met jou delen. Deze methode heeft mij geholpen te groeien waar ik ben en zal jou ook gaan helpen.

Ignacy Jan Paderewski caricature
Lars Nelissen Maastricht 2003

Dus toen ik vijftien was begon ik pianoles te volgen bij de lokale pianoleraar in Kessel, John Timmermans. Hij was een uitstekende muzikant, echter zijn professionele achtergrond was saxofoon en bigband-directie. Ik ben hem mijn liefde voor zowel klassiek als jazz verschuldigd. Ik leerde met hem Kabalevsky, Satie, Debussy, Clementi, Beethoven.

Dus toen ik vijftien was begon ik pianoles te volgen bij de lokale pianoleraar in Kessel, John Timmermans. Hij was een uitstekende muzikant, echter zijn professionele achtergrond was saxofoon en bigband-directie. Ik ben hem mijn liefde voor zowel klassiek als jazz verschuldigd. Ik leerde met hem KabalevskySatieDebussyClementiBeethoven.


Ik leerde bij hem bijna alle etudes van Czerny 'opus 299' en de volledige Hanon oefeningen, Bach's 'Tweestemmige Inventies', vele sonatines en voordrachtstukken, waaronder 'Rêverie' van Debussy. Na korter dan twee jaar zei hij dat ik de grens bereikt in wat hij me kon leren en dat we daarom op zoek moesten naar een nieuwe pianoleraar. Toch bleef ik bij hem nog om muziektheorie en gehoortraining te volgen. Hij is enkele jaren geleden overleden.

Ik leerde bij hem bijna alle etudes van Czerny 'opus 299' en de volledige Hanon oefeningen, Bach's 'Tweestemmige Inventies', vele sonatines en voordrachtstukken, waaronder 'Rêverie' van Debussy. Na korter dan twee jaar zei hij dat ik de grens bereikt in wat hij me kon leren en dat we daarom op zoek moesten naar een nieuwe pianoleraar. Toch bleef ik bij hem nog om muziektheorie en gehoortraining te volgen. Hij is enkele jaren geleden overleden.

Beslissing

Op mijn zestiende was ik inmiddels een groot liefhebber van klassieke muziek en besloot om professioneel pianist te worden. Samen met mijn eerste pianodocent bezocht ik de open dag van het conservatorium. Hier ontmoette ik Avi Schönfeld voor het eerst. Ik zeer onder de indruk tijdens de klassikale voordracht van zijn pianoklas. Zelf studeerde Avi Schönfeld piano bij Arthur Rubinstein, Vlado Perlemuter, Yvonne Lèfebure, Ilona Vinzce-Krausz en compositie bij Alexander Tansman en Nadia Boulanger, een lijst met indrukwekkende namen.

Lars Nelissen and Avi Schönfeld 2005

Hij onderwees een pianomethode wat een combinatie is van goed vingerwerk en flexibele armbewegingen,  dit heeft als resultaat een geweldige klank op de piano met rijke klankkleuren. Zo wilde ik ook leren spelen! Bij Avi Schönfeld kon ik al die kennis in één meester vinden. Tijdens die open dag speelde ik voor hem. Hij zag mijn talent en mijn verlangen om goed te spelen en hij daagde me uit. Ook raadde hij me aan om bij Peter Simons les te gaan nemen, een voormalige leerling van hem. Deze woonde niet heel ver van waar ik woon. En dat ik vervolgens over twee jaar bij Schönfeld terug zou komen en weer voor hem zou spelen. Dat was precies wat ik deed...

Tijdens deze twee jaar les bij Peter Simons heb ik een methode van pianospelen geleerd zoals op de grote conservatoria ook wordt onderwezen. 'Everything is connected', geldt zonder meer in pianospelen. Muzikale expressie gaat hand in hand met technisch inzicht. Arm en vingers zijn nooit gescheiden en moeten altijd met elkaar verbonden zijn. Mijn eerste lessen bij Peter Simons zijn we begonnen met enkele nummers uit Mendelssohn's 'Lieder ohne Worte' en de Chopin nocturne no. 11. Ook Mozart; Bach's 'Wohltemperiertes Klavier' en Czerny. Later ook enkele etudes van Moszkowski uit opus 72. Voor het toelatingsexamen leerde ik Rachmaninov's 'Polichinelle'; Chopin's 'Fantasie Impromptu'; Mozart's sonate in F-groot KV 332; enkele preludes van Scriabin; een prelude en fuga van Bach; Moszkowski en Chopin's laatste etude, opus 25 nr. 12 in c-mineur.

Na twee jaar bezocht ik nogmaals de open dag van het conservatorium en speelde Rachmaninov's 'Polichinelle' en het laatste deel van de Mozart's sonate KV 332 voor Avi Schönfeld. Hij was onder de indruk en vertelde zijn klas: "Here we have a very great talent." En hij moedigde me aan om een paar maanden later het toelatingsexamen te doen en dat hij me wilde aannemen als nieuwe leerling. In deze zelfde periode deed ik ook mee aan mijn eerste pianoconcours, het Prinses Christina Concours.

Talent

Verlangen om te leren

Het verlangen om te leren is cruciaal in elke reis naar succes en dat geldt zeker bij het leren van een moeilijk muziekinstrument. Het feit dat je dit leest is een goed teken en geeft aan dat je iets wilt. 


Verlangen is meer dan alleen een wens, maar een bezieling en toewijding die ervoor zorgt dat je niet stopt in moeilijke momenten. Obstakels worden een uitdaging die jouw enthousiasme en motivatie aanvuren.

Verbeeldingskracht & Visie

Verbeelding heeft betrekking op verschillende aspecten. Ten eerste de verbeelding als onderdeel van de kunst en expressiviteit. 


Verbeeldingskracht die jou midden in een nieuwe wereld plaatst, niet alleen als toeschouwer, maar als schepper van deze wereld.


Deze verbeeldingskracht waarbij je meerdere stappen vooruit kijkt is visie. Deze visie cruciaal om telkens nieuwe motivatie te vinden en je weg te plannen.

Geen geluk zonder druk

Ik heb mijn methode om piano leren spelen interessanter en leuker te maken en zo betere resultaten te behalen. Toch bereikt men weinig zonder enige inzet.


Muziek en piano leren spelen vergen serieuze inzet. Ik ben echter wel geneigd te stellen dat je zonder de juiste methoden nooit je doelen zult bereiken. Het is een combinatie van methode en inzet.


Als pianoleraar reik ik je uitstekende tools aan die je zullen helpen om jouw doel te bereiken.

Avi Schönfeld over mij

“ Lars has been a student in my piano class at the conservatory for several years. I highly appreciate his musicality, artistic qualities and imagination. His creativity gives me the feeling he'll be an excellent teacher, therefore I recommend him warmly.”

“ Lars has been a student in my piano class at the conservatory for several years. I highly appreciate his musicality, artistic qualities and imagination. His creativity gives me the feeling he'll be an excellent teacher, therefore I recommend him warmly.”

Verlangen, Passie, Discipline

Vol passie studeerde ik piano en was gefascineerd door de nieuwe dingen die ik leerde. Hierdoor was ik gedisciplineerd om te oefenen. Deze discipline is een keuze die elke dag opnieuw wordt gemaakt  om geen kostbare tijd te verspillen. Mijn dag was niet compleet zonder alles geoefend te hebben waar ik op dat moment mee bezig was. Oefenen is niet altijd gemakkelijk, maar de drang om te leren helpt om door te zetten. 


Ook moest ik, zoals elke tiener op de middelbare school, naar school en kreeg daarbij het nodige huiswerk mee. Maar dit weerhield me er niet van om piano te oefenen. Ik leerde snel om mijn tijd slim in te zetten. Meestal had ik mijn school huiswerk al af was voordat ik naar huis ging. Thuis sprong ik dan meteen achter de piano. Ik pakte zelfs een tweede instrument op, de fluit, omdat  mij niet correct werd verteld dat een tweede verplicht zou zijn voor toegelaten te worden aan het conservatorium. Fluit leren ging een stuk gemakkelijker dan piano, maar hier lag niet mijn passie. Achteraf bleek het niet nodig te zijn en ben een jaar later gestopt met de fluit. 


Muziek stopt voor mij niet bij de piano. Al vanaf het begin lees ik graag boeken over componisten en muziekgeschiedenis. En ik luister veel naar muziek. Internet had ik als tiener nog niet, dus ik kocht met mijn zakgeld veel cd's van grote pianisten. Ik ben altijd op zoek naar iets om in te brengen aan de muziek die ik speel. Een bepaalde sfeer die ik in de muziek wil leggen wellicht geïnspireerd uit een boek dat ik heb gelezen of een film. Of bepaalde kleurschakeringen die ik in de natuur gezien heb en via klank wil uitdrukken.

Klankkleuren zijn vanaf het begin altijd in mijn gedachten, meer dan slechts noten. Muziek is voor mij het schilderen met klankkleuren, kleuren in tijd geordend op het canvas van de stilte.

Discipline is het gevolg van een passie om iets te bereiken. Het wordt hierdoor niet gemakkelijk, maar het kost daardoor niet veel moeite om achter de piano te gaan zitten en oefeningen te doen, wetende dat mijn vingers daarna zoveel beter aanvoelen.

Interesses in andere dingen zijn belangrijk voor een volledige ontwikkeling; boeken, muziek beluisteren, muziektheorie, andere kunstvormen, wetenschap, natuur en ook sport. Deze interesses kunnen heel inspirerend zijn en maken dat je iets te zeggen hebt in jouw muziek. Het doorbreekt het patroon en resulteert in een "open-mindedness" bij het leren.

Lars Nelissen Piano Fantasy

Volg de Nieuwsbrief van Piano Fantasy!

Conservatorium Jaren

Ik heb zeven jaar bij Avi Schönfeld gestudeerd. Bij hem heb de ins en outs van pianospelen geleerd. Hij was een geweldige pianoleraar, tegen het geniale aan. Er was werkelijk geen enkele moeilijkheid in het pianospel waar hij geen ingenieuze oplossing voor had. Hij liet alles zien op de piano en speelde als een echte meester die niet onderdoet voor Gilels of Pollini.


Aan het begin van mijn conservatorium studie was ik ook zeer geïnteresseerd in koormuziek. Vooral renaissance en de Russische koormuziek van Rachmaninov en van Tchaikovsky mijn favoriete 'Liturgie van St. John Chrysostom' spraken mij aan. Dus besloot ik naast mijn pianostudie ook koordirectie te gaan studeren. Tijdens mijn studie koordirectie leerde ik ook de Gregoriaanse koormuziek. Meer dan twaalf jaar dirigeer ik naast pianoles geven ook verscheidene koren.

Lars Nelissen in Paris Café La palette

De lessen bij Schönfeld waren leerzaam en ik keek altijd uit naar de volgende les. Hij kwam altijd met interessante vingerzettingen gecombineerd met helpende armbewegingen. Ook de verscheidene vormen van de hand in verschillende situaties. Klankkleuren werden uitgediept. Alle techniek is geworteld in een muzikale visie. Passages worden gesegmenteerd in logische groepjes van noten om zo briljanter en soepeler te kunnen spelen. Het verwonderde iedereen hoe hij van blad lezend elke muziek kon spelen en tegelijkertijd kon uitleggen wat hij deed en waarom. In mijn studietijd raakte ik helemaal in de ban van Alexander Scriabin, een fascinatie die nog steeds voortduurt.


In deze periode heb ik ook Masterclasses gevolgd bij Tellef JuvaJean-Marie CottetDominique Merlet, en Evgeny Moguilevsky.


Mijn interesse in poëzie en filosofie groeide dusdanig uit dat ik zelf begon te schrijven. Gedichten, filosofie en essays over kwantumfysica schreef ik voor mijn voldoening. Deze interesse is er nog steeds en ik lees bijna elke dag.


Eigenlijk schreef ik al muziek vanaf het begin dat ik piano begon te spelen, maar nooit echt serieus. Nu groeit mijn interesse in componeren meer en meer en het begint langzamerhand een drang te worden om mezelf op deze wijze uit te drukken. Bij Piano Fantasy worden steeds meer van mijn composities beschikbaar voor aanschaf. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer er nieuwe composities beschikbaar worden.

Lars Nelissen Tokyo 2010

Metamorphose

Soaring the heavens like eagles do,
Breathing that wondrous air above clouds,
There is you! Magical star!
Magnificent light above the heavens.


Shadows left behind,
Fire took reign.


As in a womb of a new humanity,
Quivering light and dancing wind,
A new color of thought took place,
Born I was once more!

Lars Nelissen, Tokyo, august 2013

Lars Nelissen Tokyo

“Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything.”

–Plato

Na Mijn Studie

Mijn interesse in het Verre Oosten is iets dat me al jaren prikkelt. Als kind werd dit getriggerd door mijn interesse in kungfu en karate. Ik las veel boeken over oosterse filosofieën. Ik ontmoette mijn vriendin uit China die ook studeerde aan het conservatorium. Na mijn afstuderen verhuisde we samen naar Wuhan in China.

Van 2006 tot 2009 verbleef ik in China. Ik werkte daar als pianodocent en mijn leerlingen waren kinderen en studenten van het conservatorium in Wuhan. Het enthousiasme in China voor muziek gaf mij veel voldoening als docent. Een gedisciplineerde leerhouding is wat veel Chinese kinderen meekrijgen van ouders en school. Heel anders dan in het westen.

In 2010 bezocht ik voor de eerste keer Japan. Hier ging een nieuwe wereld voor mij open! Alhoewel er veel overeenkomsten zijn doordat Japan vanuit de geschiedenis haar wortels heeft in China, is de Japanse cultuur over tweeduizend jaar uitgegroeid in een totaal andere cultuur. In 2012 werd mijn eerste kind geboren die half Japans is. In 2013 ging ik weer naar Japan voor een pianocompetitie. Ik werd finalist in de de Yokohama International Piano Competition.

In de Voetsporen van Scriabin

In 2016 maakte ik mijn eerste reis naar Rusland met mijn focus op mijn favoriete componist Alexander Scriabin. Ik ging eerst naar Pyatigorsk, waar de familie Scriabin vele zomers doorbracht. Daarna eindigde ik mijn reis in Moskou, waar ik het Scriabin-museum bezocht en luisterde naar een uitvoering van 'Poème de l'Extase' in het Bolshoi Theater in Moskou.

Lars Nelissen Scriabin museum Moscow
Lars Nelissen Scriabin Museum Moscow at the piano
Lars Nelissen in Moscow

Ik bezocht verschillende keren Rusland en ben vele malen naar Japan geweest voor zowel persoonlijke als professionele redenen. In 2017 heb ik een nieuw deel van het Oosten ontdekt, Oezbekistan. In het oude Perzië, begon hier de zijderoute, de brug tussen China en de westerse wereld. Hier heb ik mijn huidige vrouw leren kennen.

Ik gaf al pianoles toen ik nog student was aan het conservatorium. Nu, na bijna twintig jaar leservaring, ben ik vastbesloten geworden om meer pianoliefhebbers te helpen in hun leerweg. Dat is de reden waarom ik het online leerplatform Piano Fantasy heb opgericht.

Collage after study Lars Nelissen

Visie & Aanpak





We willen plezier en voldoening hebben in het leerproces de piano beter te bespelen. Hoe meer controle over onze techniek op de piano hoe meer plezier we beleven terwijl we spelen. Echter meer controle vergt oefening en enige discipline. Waar ik jou heel goed mee kan helpen is het aanreiken van een effectieve methode om sneller en beter het pianospelen onder de knie te krijgen. Mijn methode voor pianotechniek Super Fingers is hier verkrijgbaar: https://pianofantasy.com/superfingers


Je hoeft geen uitzonderlijk talent te zijn om plezier te hebben in het pianospelen en om vlotte vooruitgang te kunnen maken. Want wat is talent eigenlijk? De manier waarop de term 'talent' vaak wordt gebruikt is als excuus om gebrek aan discipline te verdoezelen. Zo is het woord talent tot leugen geworden. Talent is nooit een excuus om minder te hoeven doen, maar juist een verantwoordelijkheid serieuzer te werken.

Ook wordt de term 'talent' zo vaak misbruikt door de middelmatige pianodocent als excuus dat zijn leerlingen niet vooruit gaan. Wat deze middelmatige docenten willen verdoezelen is hun gebrekkige methode. Helaas weten te veel zogenaamde leraren niet waar ze het over hebben wanneer ze les geven. In plaats daarvan geven ze je wat waardeloos advies en veinzen dat het allemaal om talent gaat en jij dat niet hebt. Zo is talent een leugen geworden!

Aangezien elk individu de wereld anders voelt en ervaart, zal elke leerling ook verschillende sterke en zwakke punten hebben in het leerproces, dit hangt af van persoonlijkheid, ervaring en temperament. Veel studies suggereren dat talent en intelligentie kunnen groeien als een spier. Het is niet gefixeerd. 


Wat soms jammer is is dat er soms zeer goede musici zijn die niet het eerlijke verhaal vertellen en de mythe in stand houden dat het puur talent is. Ze denken dat ze zich zo specialer laten voorkomen. Zo'n leraar kun je beter niet zoeken. Een goede meester is bescheiden en zal altijd de leerling centraal stellen.

Lars Nelissen Piano Fantasy
  • Leer pianomuziek beter kennen.
  • Laat talent jou niet in de weg zitten
  • Verdiepen van je muzikale verbeelding.
  • Effectief leren.
  • Meer plezier tijdens het oefenen.
  • Een veel betere techniek ontwikkelen door creatiever te oefenen met een diepere kennis.
  • Wordt zelf je beste meester.

“Talent is a wonderful thing, but it won’t carry a quitter” 

– Stephen King

The Sky Is The Limit

Verlangen om te leren

Het verlangen om te leren is cruciaal in elke reis naar succes en dat geldt zeker bij het leren van een moeilijk muziekinstrument. Het feit dat je dit leest is een goed teken en geeft aan dat je iets wilt. 


Verlangen is meer dan alleen een wens, maar een bezieling en toewijding die ervoor zorgt dat je niet stopt in moeilijke momenten. Obstakels worden een uitdaging die jouw enthousiasme en motivatie aanvuren.

Verbeeldingskracht & Visie

Verbeelding heeft betrekking op verschillende aspecten. Ten eerste de verbeelding als onderdeel van de kunst en expressiviteit. 


Verbeeldingskracht die jou midden in een nieuwe wereld plaatst, niet alleen als toeschouwer, maar als schepper van deze wereld.


Deze verbeeldingskracht waarbij je meerdere stappen vooruit kijkt is visie. Deze visie cruciaal om telkens nieuwe motivatie te vinden en je weg te plannen.

Discipline

Ik heb mijn methode om piano leren spelen interessanter en leuker te maken en zo betere resultaten te behalen. Toch bereikt men weinig zonder enige inzet.


Muziek en piano leren spelen vergen serieuze inzet. Ik ben echter wel geneigd te stellen dat je zonder de juiste methoden nooit je doelen zult bereiken. Het is een combinatie van methode en inzet.


Als pianoleraar reik ik je uitstekende tools aan die je zullen helpen om jouw doel te bereiken.

“Every talent must unfold itself in fighting” 

– Friedrich Nietzsche 

Nieuwsbrief Piano Fantasy

Ontvang updates via onze nieuwsbrief over nieuwe blogs, nieuwe muziek en online pianocursussen.

Success message!
Warning message!
Error message!